PRİME
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Nusaybin'in Tarihi Zenginlikleri UNESCO'nun Kalıcı Listesine Girmeyi Bekliyor

Gündem 23.12.2024 - 17:05, Güncelleme: 23.12.2024 - 17:05 2427 kez okundu.
 

Nusaybin'in Tarihi Zenginlikleri UNESCO'nun Kalıcı Listesine Girmeyi Bekliyor

Mardin’in Nusaybin ilçesinde yer alan tarihi Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunuyor. İlçedeki yetkililer ve halk, bu değerlerin kalıcı listeye alınması için çağrıda bulunuyor.

Mardin’in Nusaybin ilçesi, tarihi ve kültürel değerleriyle UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne aday gösteriliyor. Özellikle Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi, birbirlerine olan yakınlıkları ve ortak tarihleriyle farklı dinler ve kültürlerin bir arada yaşama örneğini sergiliyor. Mor Yakup Kilisesi görevlisi Süryani Daniel Çepe, kilisenin M.S. 300’lü yıllarda inşa edildiğini ve bir dönem dünyanın ilk üniversitesi olarak hizmet verdiğini belirtti: "Burada teoloji, felsefe, mantık, astronomi gibi dersler verilirdi. Bu tarihi yapıların UNESCO Kalıcı Listesi'ne alınması, Mardin’in ve insanlığın kültürel mirası için çok önemli." Nusaybin Kültür ve İnanç Parkı Projesi: Nusaybin Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı, Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi çevresinde "Kültür ve İnanç Parkı" projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında, 3.300 metrekare doğal bazalt taşla yol kaplaması, 500 metre uzunluğunda kaldırım döşemesi ve çevre düzenlemeleri yapıldı. Bölgeye gelen turistler için sokaklar yeniden düzenlenerek tarihi dokuya uygun hale getirildi. Tarihi Zeynel Abidin Camii: 12. yüzyılda inşa edilen cami, Hz. Muhammed’in 13. kuşaktan torunları Zeynel Abidin ve Sitti Zeynep’in türbelerini içeriyor. Camii, medrese odaları, mezarlık alanı ve şadırvanıyla tam bir külliye yapısına sahip. Mor Yakup Kilisesi: M.S. 313 yılında inşa edilen kilise, Yukarı Mezopotamya’nın en eski dini yapılarından biri olarak biliniyor. Zamanında Nusaybin Katedrali’ne bağlı bir vaftizhane olarak hizmet veren kilise, bugün Hristiyanlık tarihi açısından önemli bir merkez olarak kabul ediliyor. Halkın UNESCO Çağrısı: Bölge halkı ve yetkililer, bu iki yapının kültürel miras listesine alınmasının, Mardin’in turizmine ve tanıtımına büyük katkı sağlayacağını ifade ediyor. Valilik ve yerel yönetimler, UNESCO Kalıcı Listesi’ne girmek için ulusal ve uluslararası platformlarda destek arayışını sürdürüyor.
Mardin’in Nusaybin ilçesinde yer alan tarihi Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunuyor. İlçedeki yetkililer ve halk, bu değerlerin kalıcı listeye alınması için çağrıda bulunuyor.

Mardin’in Nusaybin ilçesi, tarihi ve kültürel değerleriyle UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne aday gösteriliyor. Özellikle Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi, birbirlerine olan yakınlıkları ve ortak tarihleriyle farklı dinler ve kültürlerin bir arada yaşama örneğini sergiliyor.

Mor Yakup Kilisesi görevlisi Süryani Daniel Çepe, kilisenin M.S. 300’lü yıllarda inşa edildiğini ve bir dönem dünyanın ilk üniversitesi olarak hizmet verdiğini belirtti:
"Burada teoloji, felsefe, mantık, astronomi gibi dersler verilirdi. Bu tarihi yapıların UNESCO Kalıcı Listesi'ne alınması, Mardin’in ve insanlığın kültürel mirası için çok önemli."

Nusaybin Kültür ve İnanç Parkı Projesi:

  • Nusaybin Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı, Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi çevresinde "Kültür ve İnanç Parkı" projesini hayata geçirdi.
  • Proje kapsamında, 3.300 metrekare doğal bazalt taşla yol kaplaması, 500 metre uzunluğunda kaldırım döşemesi ve çevre düzenlemeleri yapıldı.
  • Bölgeye gelen turistler için sokaklar yeniden düzenlenerek tarihi dokuya uygun hale getirildi.

Tarihi Zeynel Abidin Camii:

  • 12. yüzyılda inşa edilen cami, Hz. Muhammed’in 13. kuşaktan torunları Zeynel Abidin ve Sitti Zeynep’in türbelerini içeriyor.
  • Camii, medrese odaları, mezarlık alanı ve şadırvanıyla tam bir külliye yapısına sahip.

Mor Yakup Kilisesi:

  • M.S. 313 yılında inşa edilen kilise, Yukarı Mezopotamya’nın en eski dini yapılarından biri olarak biliniyor.
  • Zamanında Nusaybin Katedrali’ne bağlı bir vaftizhane olarak hizmet veren kilise, bugün Hristiyanlık tarihi açısından önemli bir merkez olarak kabul ediliyor.

Halkın UNESCO Çağrısı:

Bölge halkı ve yetkililer, bu iki yapının kültürel miras listesine alınmasının, Mardin’in turizmine ve tanıtımına büyük katkı sağlayacağını ifade ediyor.
Valilik ve yerel yönetimler, UNESCO Kalıcı Listesi’ne girmek için ulusal ve uluslararası platformlarda destek arayışını sürdürüyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve mardinhaberportali.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.