Doğa Koleji Mardin
yves rocher

Mardin’den Büyük Çamlıca’ya: “Tevhid ve Nübüvvet Sempozyumu”nda Mardin’in Felsefi Katkısı

Kültür-Sanat 16.01.2025 - 15:11, Güncelleme: 16.01.2025 - 15:11 1415 kez okundu.
 

Mardin’den Büyük Çamlıca’ya: “Tevhid ve Nübüvvet Sempozyumu”nda Mardin’in Felsefi Katkısı

Büyük Çamlıca Camisi'nde düzenlenen “Tevhid ve Nübüvvet Sempozyumu”na Mardin Artuklu Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Cengiz’in katılımıyla, Mardin’in İslam düşüncesine katkıları vurgulandı.

Büyük Çamlıca Camisi 1071 Kongre ve Etkinlik Salonu'nda gerçekleşen “Tevhid ve Nübüvvet Sempozyumu” sona erdi. Türkiye’nin farklı üniversitelerinden akademisyenlerin katılımıyla düzenlenen etkinlikte, Mardin Artuklu Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Cengiz, İslam düşüncesinin çağdaş felsefedeki yansımalarını irdeleyen sunumuyla dikkat çekti. Mardin’den Evrensel Bir Perspektif: “Çağdaş Felsefe Açısından Tevhid ve Nübüvvetin Evrenselliği: İmkanlar ve Zorluklar” başlıklı oturumda konuşan Prof. Dr. Yunus Cengiz, İslam düşüncesinde üretilen Tanrı ve nübüvvet teorilerinin güçlü ve zayıf yönlerini ele aldı. Cengiz, bu teorilerin çağdaş felsefe tartışmalarına dahil edilmesi için hem klasik metinlere hem de modern metinlere yapısökümcü ve yeniden inşacı bir yaklaşım gerektiğini vurguladı. Mardin’in Kültürel ve Felsefi Katkısı: Cengiz, Mardin’in İslam düşüncesi tarihindeki önemine değinerek, bu kadim şehrin tevhid ve nübüvvet anlayışına dair geliştirdiği düşünce geleneğinin evrensel düzeyde tartışılabilirliğine dikkat çekti. Sunumun ardından, İbn Haldun Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Enis Doko, Prof. Dr. Cengiz’in yaklaşımını değerlendiren bir konuşma yaptı. Sanat ve Felsefenin Buluşması: Etkinlik, Türk Tasavvuf Musikisi ve Folklorunu Araştırma ve Yaşatma Vakfı İcra Heyeti tarafından verilen “Tevhid Etsin Dilimiz” başlıklı konserle sona erdi. Neyzen ve bestekar Mustafa Hakan Alvan’ın şefliğinde icra edilen eserler, katılımcılara unutulmaz bir tasavvuf musikisi deneyimi sundu. Türk Tasavvuf Musikisi ve Folklorunu Araştırma ve Yaşatma Vakfı Başkanı Ahmet Özhan, etkinliğin kapanış konuşmasında, “Mardin gibi kültürel mirası güçlü şehirlerin düşünce dünyasındaki yerini her platformda irdelemeye devam edeceğiz,” ifadelerini kullandı.
Büyük Çamlıca Camisi'nde düzenlenen “Tevhid ve Nübüvvet Sempozyumu”na Mardin Artuklu Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Cengiz’in katılımıyla, Mardin’in İslam düşüncesine katkıları vurgulandı.

Büyük Çamlıca Camisi 1071 Kongre ve Etkinlik Salonu'nda gerçekleşen “ Tevhid ve Nübüvvet Sempozyumu” sona erdi. Türkiye’nin farklı üniversitelerinden akademisyenlerin katılımıyla düzenlenen etkinlikte, Mardin Artuklu Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Cengiz, İslam düşüncesinin çağdaş felsefedeki yansımalarını irdeleyen sunumuyla dikkat çekti.

Mardin’den Evrensel Bir Perspektif:
“Çağdaş Felsefe Açısından Tevhid ve Nübüvvetin Evrenselliği: İmkanlar ve Zorluklar” başlıklı oturumda konuşan Prof. Dr. Yunus Cengiz, İslam düşüncesinde üretilen Tanrı ve nübüvvet teorilerinin güçlü ve zayıf yönlerini ele aldı. Cengiz, bu teorilerin çağdaş felsefe tartışmalarına dahil edilmesi için hem klasik metinlere hem de modern metinlere yapısökümcü ve yeniden inşacı bir yaklaşım gerektiğini vurguladı.

Mardin’in Kültürel ve Felsefi Katkısı:
Cengiz, Mardin’in İslam düşüncesi tarihindeki önemine değinerek, bu kadim şehrin tevhid ve nübüvvet anlayışına dair geliştirdiği düşünce geleneğinin evrensel düzeyde tartışılabilirliğine dikkat çekti. Sunumun ardından, İbn Haldun Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Enis Doko, Prof. Dr. Cengiz’in yaklaşımını değerlendiren bir konuşma yaptı.

Sanat ve Felsefenin Buluşması:
Etkinlik, Türk Tasavvuf Musikisi ve Folklorunu Araştırma ve Yaşatma Vakfı İcra Heyeti tarafından verilen “Tevhid Etsin Dilimiz” başlıklı konserle sona erdi. Neyzen ve bestekar Mustafa Hakan Alvan’ın şefliğinde icra edilen eserler, katılımcılara unutulmaz bir tasavvuf musikisi deneyimi sundu.

Türk Tasavvuf Musikisi ve Folklorunu Araştırma ve Yaşatma Vakfı Başkanı Ahmet Özhan, etkinliğin kapanış konuşmasında, “Mardin gibi kültürel mirası güçlü şehirlerin düşünce dünyasındaki yerini her platformda irdelemeye devam edeceğiz,” ifadelerini kullandı.

İstanbul HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve mardinhaberportali.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.