Mardin'in Bitki Çeşitliliği Kayıt Altına Alınıyor

Mardin Artuklu Üniversitesi, Kızıltepe Meslek Yüksekokulu ve Tohum Biyolojisi ve Genetik Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde, bölgenin biyolojik mirasını koruma ve tanıtma amacıyla uluslararası geçerliliğe sahip bir Herbaryum Merkezi kurdu. Bu merkez, Mardin’in bitki çeşitliliğini kayıt altına alarak bilimsel çalışmalara ev sahipliği yapmayı hedefliyor. Aynı zamanda ekosistemlerin korunmasına yönelik farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Mardin, zengin bitki florası ve endemik bitkileriyle dikkat çeken önemli bir şehir olup, Türkiye’nin biyolojik çeşitliliği açısından önde gelen bölgelerden biridir. Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, Türkiye'nin yaklaşık 12.000 bitki taksonuyla zengin bir floraya sahip olduğunu ve bunların %34,5’inin endemik olduğunu belirterek, Mardin’in bu çeşitlilikte önemli bir rol oynadığını vurguladı.

Prof. Dr. Özcoşar, Herbaryum Merkezi’nin, bilim dünyasına katkı sunmanın yanı sıra temiz ve sürdürülebilir bir doğa bırakma misyonunu taşıdığını söyledi. Herbaryumlar, bitkilerin bilimsel yöntemlerle toplanıp kurutularak uzun süre saklanmasını sağlayan koleksiyon merkezleridir. Bu merkezler, araştırmacılara ve meraklılara önemli bir kaynak sunarak, bölgenin biyolojik çeşitliliğini koruma amacına hizmet etmektedir.

Rektör Özcoşar, Herbaryum Merkezi’nin sadece bitki çeşitliliğini korumakla kalmayıp, aynı zamanda bölgenin biyolojik mirasını tanıtmayı da hedeflediğini belirtti. Yerli ve yabancı bilim insanlarını, bitkilerle ilgili araştırmalar yapan akademisyenleri, öğrencileri ve çevreye duyarlı tüm kesimleri merkeze davet etti. Ekosistemlerin korunmasına yönelik farkındalık oluşturmanın önemine dikkat çekti.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü, uluslararası geçerliliği olan Herbaryum Merkezi’nin kurulmasında katkı sağlayan Doç. Dr. Ferhat Kızılgeçi, Doç. Dr. Fatma Mungan Kılıç, Doç. Dr. Abdullah Dalar ve Dr. Murat Kılıç’a teşekkür etti ve bilim ve doğa adına üstlendikleri sorumluluğu takdir etti.